Mangekjemperen

Å drive med mangekamp er som å ha en familie med mange barn. Du elsker og ønsker det beste for hvert individuelle barn, men innen familierammen. Likeverdig dedikasjon leder til harmoni. Urettferdighet ender i uungåelig forstyrrelser og bitterhet. Man må beundre enhver forelder som håndterer en stor familie og vite at det krever en person med organiseringsevne. Mangekamp krever en person som blir dypt emosjonelt involvert i hver øvelse, strever for å oppnå personlige rekorder men med øye for å forstå at programmet er en øvelse med 7-10 deler. Det er en serie med personlige utfordringer og ikke et kappløp. Konkurransen er sammen med andre, tabellene og seg selv. Dette er ikke en sport for nølende individuelle utøvere, men for atleter som søker maksimal utfordring.

Solveig Vråle

En mangekamp strekker seg over to dager. I internasjonale mesterskap kan hver dag strekke seg opptil 10 timer. I en ordinær konkurranse kan en dag komprimeres til 5-6 timer. Dette er en utholdenhetsgren som krever 7 eller 10 topper med idrettslig utmerkethet. Disse toppene blir gjennomført på bare 7 eller 8 minutters arbeid. Kontinuitet er essensielt. Konsentrasjon er en bryter som slås på med vilje. Noen grener går bra, mens andre går under pari. For å håndtere dette trenger mangekjempere å lære seg tilbakelegge negative hendelser, samtidig kontrollere humør og følelser.

Mangekjempere er personer med positivt lynne. Er du ikke klar for å fullføre, bør du heller ikke stille til start. I en mangekamp kan det alltid bli en personlig rekord i neste øvelse eller avslutning under vanskelige forhold. Dette vil hjelpe å styrke besluttsomhet og oppnå erfaring for fremtiden. En slik tilnærming er vitalt for en suksessfull utvikling av unge atleter. Det som utgir seg å være en fysisk test viser seg heller å være en test av karakter og holdning. Ved å konkurrere for å bli beste versjon av en selv og trene for å bli bedre stilles det krav at hele vesenet er involvert. Mangekampen er testen for den suverene atlet.

Utdrag fra boken Combined Events av David Lease